knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Priča o novom prezimenu – Elena Ferante

Priča o novom prezimenu – Elena FeranteNastavak priče „Moja genijalna prijateljica“.

Ovo je drugi deo u kom je veoma jasno predstavljen odnos dve drugarice u svim mogućim situacijama.

Lila se udala sa 16 godina i tom odlukom iznenadila Lenu kao i nastavnicu Olivijero, obzirom da su očekivale da će se vratiti školi.

Udala se za bogatog preduzetnika i počela da živi kao prava gospođa. Lenu je od nje dobijala podršku u smislu kupovine knjiga kao i prostor u Lilinoj kući u kojoj je mogla učiti.

Lilu je novac i moć samo još više podstakao da bude ohola i ledena prema svima pa i prema Lenu. Lenu se jako teško nosila sa svakodnevnim ispadima i hirovima svoje plahovite drugarice.

Tog leta, Lila je tražila od Lenu da da otkaz u knjižari i pođe sa njom na more na dva meseca, a Lila će joj za to platiti koliko bi zaradila i u knjižari.

Lenu pristaje, ali se na tom letovanju sve preokrenulo… Lenu je već bila nadomak ulaska u vezu sa Ninom, međutim, Lila je, kao i svaki drugi put, poželela da joj preuzme čak i momka iako je bila u braku. I, uspela je u tome. Viđali su se dugo potom, sve dok Lila nije zatrudnela sa Ninom….

Tada se sve okreće naopako i postaje pakleno sve što je imalo ikakve veze sa Lilom.

Lenu uspeva da završi fakultet, zaljubljuje se i postaje pisac….udaljila se od Lile odmah po povratku sa mora. To je teška odluka ali drugog izbora nije imala.

U svakom segmentu knjige jasno nam se ukazuje na pojam prijateljstva kao nečega što nije trajno i nije iskreno koliko bi trebalo biti.

Takođe, veoma jasno nam se oslikava vera u sebe. Koliko jak mora biti svaki čovek da i pored svih drugih koji ne veruju ipak veruje u sebe i postigne ono čemu je težio.

Koliko je sladak ukus svake pobede nad samim sobom uprkos celom svetu J .

Kada se nakon završenih studija i objavljene knjige Lenu vratila u Napulj, prolaznica joj je rekla:

”Kako lepo izgledaš, nisam te prepoznala, postala si druga osoba!

U tom trenutku osetih zadovoljstvo, ali ubrzo ga nestade. Kakvu sam korist mogla imati od toga što sam postala druga osoba? Želela sam da ostanem ja!”

Elena Ferante, Priča o novom prezimenu.

Još mnogo detalja i sjajnih poruka nosi ovaj deo priče o  „genijalnoj prijateljici“.

#preporukezačitanje #knjigoljubac #booka #bookastore #živimsvojsan #ilivemydream #prijateljstvo #prijateljica #ljubav #škola #leto #more #druženje #roditelji #brak #porodica #posao #stvarnost #knjige #izdaja #prevara #pričaonovomprezimenu #mojagenijalnaprijateljica #elenaferante

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *