knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Preljuba – Paulo Koeljo

Preljuba – Paulo KoeljoSvakodnevica jednog čoveka, jednostavno opisana svakodnevica.

Životna rutina, mehaničke radnje, kao programirani, kao roboti… svaki dan isti… kuća, posao, obaveze, deca, supružnik, krpa, varjača, nabavka. Uz sve to i redovan “stres” kao nezaobilazni začin i naravno da žena postaje nezadovoljna.

Svakog jutra kada otvorim oči i ugledam ono što zovu „novi dan“, dođe mi da ih odmah zatvorim i ne ustanem iz kreveta. Ali mora se.

Ona je novinar prestižne novinske kuće i odavno je u kolotečini. Radeći intervjue sa uglednim političarima, tog dana imala je zakazan intervju sa veoma važnim političarem koji je bio njena ljubav iz mlađih dana. Upada u klopku zvanu “strast” i događa se ono čega se uvek plašila – preljuba, izdaja….

Kada se uđe u određene godine, važno je raditi nevažne stvari da bi vreme prošlo.

“Pretpostavljam da ima ljudi koji puštaju da pritisak u njima raste godinama, a da to ne primete, i jednog lepog dana zbog najsitnije gluposti izgube glavu.  Onda kažu: „Dosta je bilo. Ne želim dalje ovako.“!”

“Budim se i ponavljam jutarnje rituale – perem zube, spremam se za posao, budim decu, pripremam doručak za sve, smeškam se, govorim da je život lep. Svakog minuta i u svakom pokretu osećam težinu koju ne umem da definišem, kao životinja kojoj nije jasno kako se uhvatila u klopku.”

Iako sasvim svesna situacije i mogućih posledica nastavlja tu “igru” i oseća da ga voli…. odlučuje se na niz veoma loših poteza nakon kojih je morala ozbiljnije da se pozabavi sobom….

“Uspela sam da prekršim pravila i svet mi se nije sručio na glavu! Odavno se nisam osećala tako srećno.”

U suštini, zanimljiva priča Paula Koelja o “životnoj kolotečini” i posledicama takvih svakodnevica.

U ovoj knjizi čitalac ima priliku da vidi sve strane jedne ličnosti i spajajući je iz hiljade delova u jednu celinu videće i sam kako se sa samim sobom treba razgovarati vrlo ozbiljno. Nakon spoznaje same sebe shvata da je ipak sve bilo samo strast.

Draga depresijo, ne približavaj mi se.

Ne budi neprijatna.

Idi juri druge koji imaju više razloga od mene da te pogledaju u ogledalu i kažu: „Kakav beskorisan život.“

Želela ti ili ne, znam kako da te pobedim. Depresijo, gubiš vreme sa mnom.

Takođe, Preljuba otkriva koje su to zaista prave vrednosti i kako ih negovati.

Ali, i kako menjati sebe i prihvatiti promenu zvanu sazrevanje koja neminovno, s vremenom, dolazi u naš život.

“Zaborav je pogrešan put. Ispravno je suočiti se.”

#paulokoeljo #preporukazačitanje #preljuba #život #brak #sreća #mehaničkeradnje #monotonija #potomstvo #strast #podvala #iskradanje #bežanje #ljubav #zaljubljenost #zanos #posao #novinar #novinarka #bogatstvo #knjigoljubac #živimsvojsan #jermisemože #ilivemydream #book

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *