knjigoljubac.com Preporuka za čitanje O ljubavi – Alen de Boton

O ljubavi – Alen de BotonNajčešće o ljubavi nagađamo i kroz nju bauljamo. Stalno smo u nedoumici da li je to ovako, ili pak onako, kako li sam zvučala, da li sam dobro izgledala, jesam li ispala glupa… a ja se pored svih ovih zavrzlama još češće pitam, pita li se još ko osim mene sve ovo ili sam totalni očajnik kad je ljubav upitanju.

Alen de Boton je u knjizi „O ljubavi“ jasno naznačio da smo manje-više svi sa ljubavi na VI u nekom trenutku.

Filozofski pristup ljubavi, ljubavnom odnosu i ljubavnoj vezi? Da ili ne?

Šta nam takav pristup donosi osim detaljne analize svakog segmenta. Nije li to strašno mučno? No, ipak svi tome težimo u određenim trenutcima.

Knjiga O ljubavi upravo oslikava ovakve filozofske teze.

U periodu flertovanja i upoznavanja – tada je analiza sjajna stvar.

Potom dolazi do etape u kojoj se nazire zaljubljenost – tada se uživa i u anlizi a i u trenutku (sjajna etapa, moram priznati).

Sledeća faza je ljubav, a, „biti predmet nečije ljubavi znači shvatiti koliko taj neko deli iste potrebe koje leže u srži naše sopstvene očaranosti njima.“

Onda dolazi do užasa zvanog „navika“ – e tada se ne zna šta je zapravo veće mučenje – svaki trenutak, analiza ili ta rutina u koju smo upali.

Najgora od svih etapa, za moj pojam, jeste ona u kojoj se osvešćuješ i shvatiš da ili više nisi voljen ili više ti ne voliš…. Koja god da si od ove dve strane izuzetno je mučno.

Nalaziš se u procepu, napadaš/braniš se , a pojma nemaš koji je to pravi razlog, ali naprosto nastavljaš.

Ljubomora! Užasna bolest…. „Uspeh u pobeđivanju ljubomore zavisi od jednog značajnog činioca: sklonosti ciljne publike da iole mari za to!“

To ko sam ja u velikoj meri određuje šta želim

Istina je da treba razgovarati o svakoj mučnoj misli ili osećaju sa svojim parterom. „Neke stvari se govore ne zato što će ih neko čuti, već zato što je važno govoriti.“

Nakon agonije koja traje uvek predugo, a koja sa sobom nosi neminovno i raskid, dolazi nova agonija povređene osobe koja je ostavljena. Jer, samo pati onaj ko ima osećanja, a na kraju veze nežno govori onaj ko nije zaljubljen.

Ljutnja, patnja, bes, podsetnik je svuda oko ostavljenog… Da li je moguće prebroditi tu bol? Da li je suicid rešenje? I kako se to pobede ti samodestruktivni trenutci pa se krene dalje bez senki pročitajte u ovoj priči O ljubavi.

#knjiga #book #bookstagram #preporuke #preporukezačitanje #drama #ljubav #kanjon #pravaljubav #zaljubljenost #flert #veza #navika #detalji #podsećanje #sećanje #prolazno #osećanja #bol #razlaz #raskid #prolaziljubav #poljupci #depresija #prevara #nezainteresovanost #suicidnemisli #autodestruktivan #destruktivan #ohol #nerazuman #besan #ogorčen #oljubavi #alendeboton #laguna #preporukezačitanje #knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *