knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Muškarci koji mrze žene – Stig Lašon

Muškarci koji mrze žene – Stig LašonPre svog osvrta na knjigu Muškarci koji mrze žene želim da kažem par reči kao čitalac na kog je knjiga ostavila snažan utisak. Mnogi ljudi, čija je duša oštećena na neki, poseban način, svoj život doživljavaju kao svojevrsnu kaznu kada im se predoči u čemu su sve kao ljudi uskraćeni. Takođe, vrlo su mi fascinantni takozvani verski fanatici koji imaju veoma iskrivljeno poimanje vere u Boga, i koji sprovode samovlašće po svom nahođenju.

Bivšem industrijskom magnatu Henriku Vagneru, kao i svake godine, tačno na rođendan, stiže mu neobičan poklon. Presovan cvet u posebno običnom ramu. To za njega znači da nije sasvim raščistio sa prošlošću.

Mikael Blumkvist je suvlasnik vodećeg Švedskog ekonomskog lista Milenijum. Viđa se sa Erikom i uživa u svom životu sve dok se svojom reportažom ne zameri poznatom biznismenu koji ga je tužio za klevetu. I? Osuđen je na zatvorsku kaznu.

Nakon što je čuo za njega, Henrik Vagner odlučuje da ga angažuje na slučaju svoje nestale rođake Harijet.

Ubrzo se sklapa ugovor o saradnji i tu kreće put nesvakidašnje istrage i još čudnijih detalja.

Lizabet Sandler je najbolji istražitelj u prestižnoj firmi za obezbeđenje u Stokholmu. Nažalost život joj nije ni malo lak. Kao dete koje je imalo određene smetnje obeležena je dijagnozom koja zahteva da ima staratelja kom će polagati račune. Međutim, kada joj se razboli dotadašnji staratelj, po sili zakona prebačeno je starateljstvo na lik i delo drugog advokata. Ubrzo, nakon prvog susreta, ispostavlja se da je on jedan sadista koji siluje, kako je mislio, svoje nemoćne štićenice.

„Oduzeti nekome kontrolu nad sopstvenim životom,

odnosno nad bankovnim računom,

jedna je od najuvredljivijih mera

kojima demokratsko društvo može da pribegne,

posebno kada se radi o mladim ljudima.

ponižavajuće je čak i kad se zna da je cilj te mere ispravan i razuman.“

Međutim, Lizabet se ne zaustavlja. Istražila je njegov život i žestoko mu stavila do znanja da neće biti samo jedna u moru žrtava nasilja.

Lizabet i Mikael počinju da sarađuju na slučaju Harijet i …. Ne možete ni da zamislite do kakvih sve detalja i raspleta dolaze zajedno.

#preporukezačitanje #knjigoljubac #muškarcikojimrzežene #silovatelj #staratelj #nestanak #fanatik #industrijalac #preduzetnik #novinar #prestupnik #ludilo #čarobnaknjiga

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *