knjigoljubac.com Omiljene knjige,Preporuka za čitanje Muška azbuka , Mirjana Bobić Mojsilović

Muška azbuka , Mirjana Bobić Mojsilović

Muška azbuka…..napokon je dešifrovana muška azbuka (nešto slično dešifrovanju morzeove azbuke) i muški aršini kada je u pitanju brak.

Ja sam se poistovetila sa svim stavovima i gledištima junakinje iz “ženske azbuke” , ali mi je neprocenjivo iskustvo bilo upoznavanje sa muškim uglom viđenja kompletne priče.

Tema knjige je brak, užurban život, pedesetogodišnjak koji prolazi kroz krizu identiteta i u tom bunilu prevari svoju ženu. Kako se osećala supruga nakon što je otkrila da je prevarena, kako se taj brak okončao i kako na sve što razvod nosi gleda muž koji je uzrok svih turbulencija (naravno iz muškog ugla) objasniće nam knjiga o kojoj vam pišem.

“Izbegavanje, reč današnjice, izbegavanje je opis karaktera, sredstvo manipulacije, proračunato korišćenje prostora, anticipacija kretanja, izbegavanje je reč koja prkosi susretu, izbegavanje je koncept moralnosti, eufemizam za kukavičluk, izbegavanje je zabašurivanje, zagrtanje, zakopavanje, migoljenje, izmicanje.”

Emancipovana žena danas se ne svađa i ne raspravlja, nego lepo samo uzme svoj laptop, uključi njega i isključi tebe. Pokaže ti da si zamenjiv. Da si jedna od igračaka.

“Ćorsokak. Jedna divna stara reč. Turska reč. Znači slepa ulica. Znači zaglavljenost. Znači bezizlaz.
Ćorskokak je, međutim, uvek samo osećanje. Pošto, uvek postoji izlaz. Zar ne?”

“Euforija, lepa grčka reč koja označava veliko kratkotrajno osećanje sreće, strasti ili oduševljenja. Umem da budem euforičan. A nekada sam umeo da budem srećan. Razlika je očigledna. Recimo da su danas sve moje sreće – euforije.”

I na samom kraju zaključujem da na istu temu može biti mnogo interpretacija…dakle:„Od samog života, milion puta, važnija je njegova interpretacija!”

#azbuka #interpretacija #život #brak #razvod #slike #stan #nameštaj #osećanja #ćorsokak #izlaz #euforija #razlika #zaključak #emancipovana #žena #supruga #suprug #muž #prevara #izdaja #laž #nepoverenje #poverenje #radost #tuga #izbegavanje #karakter #kukavičluk #zakopavanje #migoljenje #izmicanje #tema #laguna #mirjanabobićmojsilović #preporukezačitanje #knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *