knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Moja genijalna prijateljica – Elena Ferante

Moja genijalna prijateljica – Elena FeranteDogodovštine i odrastanje dve prijateljice opisano do najsitnijih detalja. Elena i Lila su devojčice istog uzrasta. Lila je po Eleninom mišljenju potpuno genijalna u svemu. U učenju – jednostavno najbolja, u bilo kojim igrama – takođe najbolja, u zanimljivim idejama – neprevaziđena, u nestašlucima – jedinstvena.  

Šta god da Lila smisli, Elena pristaje bez pogovora, bez obzira na posledice. Čak se, dok je bila mlađa, usudila da sa Lilom zakuca na vrata don Akilea koji je bio „strašno opasan“.

Vremenom su postale starije. Trebalo je da polažu ispit za više razrede, međutim Lila je iz nekog čudnog razloga odlučila da ne ide više u školu, već da radi u obućarskoj radnji sa ocem i brato.

Eleni je bilo neopisivo žao jer svakodnevno se uveravala da ni jedan uspeh nije dovoljan ako ga ne upoređuje sa Lilom i ako se sa njom ne nadmeće.

I Lila je volela Elenu. Doduše…na neki čudan način, tako da je bilo veoma diskutabilno ponekad da li je voli ili ne voli.

Elena je nastavila da bude odličan đak, upisala je i gimnaziju. Čak je bila pozvana, od strane učiteljicine prijateljice na more, gde je sebe upoznala na drugačiji način, pa je potpuno promenila mišljenje o sebi.

Bilo je to divno leto.

Lila se zaljubljuje i udaje veoma mlada, Elena se zaljubljuje, no, nije joj uzvraćeno…

U ovoj knjizi upoznajemo sve dimenzije prijateljstva i ljubavi. Susrećemo se sa najrazličitijim pogledima na prijateljstvo, na volju za životom, različite načine da se spoznaju prave vrednosti dok pubertet tutnji kroz mlade živote. Prava i lažna prijateljstva. Da li je ispravno procenjivati decu po njihovim roditeljima?

I još mnoga pitanja koja se prožimaju kroz čitav period najosetljivijeg životnog doba jednog tinejdžera.

#prijatelj #drugarice #knjiga #booklover #bookworld #bookcommunity #flowers #cveće #cvece #ukras #bookphotography #volimdacitam #books #izreke #svet #balkanquotes #najlepšicitati #borba #preporukezačitanje #knjigoljubac  #booklovers #reader #bookreview #inspiracija #radost #motivacionicitati #citatizasvakoga #volimstosevolimo #ljubavseljubavljuvraca #happy #elenaferante #mojagenijalnaprijateljica #bookastore

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *