knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Marsovac – Endi Vir

Marsovac – Endi VirKnjigu Marsovac čitala sam u okviru #dugoročnibuddyread sa sjajnom ekipom.

Posada Ares 3 kreće na Mars kako bi ispunili svoju misliju. Na Marsu se dešava nezgoda, Mark Vatni je povređen. Ostatak posade ga ne može pronaći. Komandant procenjuje da je vreme da se vrate na Zemlju bez Marka, jer, kako oni tada opravdano misle, on je mrtav.

Odlaze, a Mark nastavlja svoju misiju na Marsu kao jedini na Crvenoj planeti.

Ta “solo” misija je veoma teška i naporna. Mark se susreće sa svakakvim problemima. Najveći i jedini problem, odnosno cilj, mu je da uspe da preživi četiri godine na Crvenoj planeti, taman dok ne stigne sledeća posada planirana za misiju Ares 4.

U knjizi ćete naći detaljno opisane segmente u kojima razmišlja, popravlja, seje hranu kako bi preživeo do sledeće misije, kako proizvodi vodu i kiseonik ali i ugljen-dioksid, čime se zabavlja kada ništa ne radi….i napokon…. Da li je spašen!

“Čudan je to osećaj. Kud god da odem, prvi sam. Kad iskoračim iz rovera, prvi sam koji je tu ikad stao! Kad se popnem uz brdo, prvi sam koji se tu ikad popeo! Kad šutnem kamen, pomerio se prvi put posle milion godina!”

“Ja sam prvi čovek koji je prevalio velike razdaljine na Marsu. Prvi koji je proveo više od trideset jednog sola na Marsu. Prvi koji gaji biljke na Marsu. Prvi, prvi, prvi!”

“Nisam očekivao da budem prvi ni u čemu. Bio sam peti član posade koji je izašao iz VSM-a nakon sletanja, i sedamnaesti čovek koji je kročio na Mars. Redosled izlaska iz letelice određen je još pre nekoliko godina.”

“Čoveče, kako mi nedostaju ti ljudi.”

“Ja sam prvi čovek koji je ostao sam na čitavoj planeti.”

“Dobro, dosta je bilo kukumavčenja.”

Knjiga Marsovac

Autor Endi Vir

Pročitala sam knjigu na Bookmate

#knjiga#preživljavanje#snagavolje#snaga#hrabrost#voljazaživotom#snažan#jak#pametan#naučnik#intelektualac#humor#mentalnojak#botaničar#atmosfera#crvenaplaneta#mars#pesak#oluja#zima#spas#marsovac#astronaut#planeta#ljudi#preporukezačitanje#knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *