knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Lizuška – Dojna Rušti

Lizuška – Dojna RuštiTeška tema. Na žalost, veoma prisutna u današnje vreme.Tema knjige su Običajna prava roma i romske nacionalnosti. Ova običajna prava su, verovali ili ne, ali jači lobi nego bilo koji zakon naše države.Oni žive kao nomadi. Piju, puše, kradu, krivična dela su im svakodnevica… to sve ako si muškarac. Ali ako si, ne daj ti Bože žensko a romske nacionalnosti…. e to je pravi pakao.Lizuška je romkinja, 11 godina. Otac je alkoholičar a majka nezainteresovana za bilo šta. Nakon 11 godina nasilja koje je Lizuška trpela, odlučila je da ode od kuće. I kao i 99% drugih devojčica, romkinja, prestala je da pohađa školu i postala prostitutka. Poznata je postala onog dana kada se otkrilo da boluje od sifilisa i da je pola sela zarazila jer se prostituisala.

Da zlo bude veće, uglavnom su sa njom seksualno opštili stariji, ostvareni muškarci…Nemam lepih reči da opišem ovakav način života osim JAD I ČEMER.

Ali ću pohvalne reči uputiti Autoru ove knjige jer je sasvim verodostojno opisala kako romi funkcionišu i na koji način žive.

Mislim da je ovo literatura koju ne treba zaobići.

Zbog opšte slike o svetu koji nas okružuje…tu, iza ćoška, kraj kontejnera, u napuštenoj šupi sigurno vreba jedna mala Lizuška….ali nam je nevidljiva….

Zbog svesti o nasilju koje je oko nas.

Zbog svojih ideala.

Zbog svakog problema koji nam je u nekom trenutku nerešiv a u poređenju sa svim ovim Lizuškinim mukama zanemarljv.

Vaš knjigoljubac.

#preporukezačitanje #knjigoljubac #dojnarušti #lizuška #devojčica #romkinja #polnoprenosivebolesti #sifilis #prostitutka #seks #ljubav #egzistencija #romi #običajnopravo #posledice #silovanje #porodičnonasilje #nasiljenadženama #siromaštvo #beda #jad #rumunija

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *