knjigoljubac.com Psihološki kutak Lažni svet narcisa – Daniella Kordić – Narcis i ruža

Lažni svet narcisa – Daniella Kordić – Narcis i ružaVeć sam delila sa vama tekstove iz fantastične knjige Narcis i ruža koju je napisala Daniella Kordić, ali dobrih tekstova koji nose snažne poruke nikad dosta :). Pa baš zbog toga evo još jedne lepe teme koju želim da podelim sa vama. Uživajte čitajući i učeći iz narednih redova.

Ljudi s godinama obogaćuju svoje unutarnje pejzaže:

-bilo da je reč o učenju na sopstvenim greškama,

-na osnovu reakcija na nove i nepredviđene životne situacije ili pak

-pomoću ljubavi koja ih oplemenjuje.

Takvo nešto nipošto nije slučaj sa narcisoidnom osobom.

Kako bi narcis  uopšte nešto mogao naučiti iz svojih grešaka, kad on nikad ne greši…. ili se oplemeniti osećanjem ljubavi, kada nije u stanju biti empatičan?

Unutarnji svet narcisoidne osobe tmuran je i ograničen, pa su patološke laži jedan od načina na koji narcis pokušava odbraniti svoje lažno ja. Laži mu služe za održavanje kontrole nad drugima jer se boji da bi istina mogla probiti oklop koji ga štiti od njegove brižno čuvane tajne – osećaja bezvrednosti.

Laganje za narcisa ipak nije toliko bolno koliko bi bilo odmotavanje debelih slojeva crne vrpce ispod kojih se kriju teške emocionalne rane.

Narcis ne može sklapati duboka prijateljstva, a ako i ima prijatelje uglavnom je reč o njemu sličnima ili se druženje svodi na neki interes. Njegovo razmišljanje i shvatanje međuljudskih odnosa svodi se na :“Šta bih mogao dobiti od ove osobe? Isplati li mi se upoznavati se sa njom?“

Narcis u svoj svojoj veličini smatra da nema mnogo toga zajedničkog sa „običnim“ ljudima, nego misli kako samo osobe od autoriteta mogu njemu biti ravne.

Narcis je poznat pod nazivom pasivni emocionalni vampir jer će iz vas izvući svu pozitivnu energiju ne trepnuvši okom, dok ćete vi završiti na podu iscrpljeni kao da ste ostali bez kapi životne energije.

Daniella Kordić, iz knjige Narcis i ruža

#preporukezačitanje #knjigoljubac #narcisiruža #daniellakordić #živimsvojsan #ilivemydream #vampir #energetskivampir #smor #smarač #davež #udav #davitelj #omražen #bezdušan #ohol #zao #sebičan #samoživ #narcis #ruža #emocije #empatija #beznađe #autoritet

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *