knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Kradljivica knjiga – Markus Zusak

Kradljivica knjiga – Markus ZusakMnogo mi je drago što sam pročitala jednu ovakvu knjigu. Potpuno mi se promenio pogled na taj grozni rat (kao i na svaki drugi). U školi nas uče samo grozne brojke i poznata imena zlikovaca ili tamo nekih drugih, nekim tamo ljudima bitnih ljudi.

Ali zato i postoji ova knjiga, Kradljivica knjiga, da nam lepo, pitko i jasno, direktno Smrt, glavom i bradom, objasni da njoj titule i mišljenja ne znače apsolutno ništa. Onog trenutka kada je došao red da Smrt uzme tvoju dušu tu je kraj.

I znate šta, mnogo mi se dopada kad opisuje kako se dobre duše same izdignu i dostojanstveno se prepuste.

Nisam znala za činjenicu da je u toku rata Hitler naredio da se sve knjige koje nije on napisao donesu u određeno vreme na trg, gde su vojnici napravili lomaču na kojoj su spalili sve donete knjige. Bilo je zabranjeno čitati bilo šta što nije Hitler lično napisao. HOROR

Uh, zapričala sam se 🙈

Lizel je devojčica čiji se život zakomplikovao na samom početku. Dok putuje sa majkom i bratom, gleda situaciju kada joj brat umire. Malo nakon toga je majka ostavlja i ona biva dodeljena jednoj porodici na staranje. Sa pogreba njenog brata ukrala je jednu knigu koja je ispala pogrebniku. Nije znala kakva knjiga je u pitanju, samo ju je uzela i čuvala kao nešto poslednje što joj je od brata ostalo.

Roza, mama, prilično jedna žustra i namračena žena i Hans, tata, divan, topao, mio i drag gospodin.

Lizel ne zna da čita. U školi je deca zadirkuju. Na sreću, i novi tata ima problem sa čitanjem pa se njih dvoje dogovore da zajedno uče slova i reči.

U Kradljivici knjiga je na tako realan način objašnjeno kako je život tekao za vreme rata, u doba Hitlera. Kako su porodice u Nemačkoj sve te strahote proživljavale i kako su deca živela svoje detinjstvo u ratnim uslovima.

Lizel i Rudi su se odmah zbližili i knjiga opisuje njihove svakodnevne dogodovštine.

Takođe, u knjizi ćete moći da steknete jasnu sliku o tome koliko je neko moćan, otvoreno pokazivao mržnju prema Jevrejskom narodu, i sa druge strane sugrađane koji nisu marili za veru i naciju, naprosto su bili ljudi.

O svemu ovome priča nam SMRT.

#knjiga #rat #nemačka #hraniteljskaporodica #dete #detinjstvo #ljubav #prvaljubav #drugarstvo #smrt #sudbina #hitler #knjige #čitanje #ljubavpremačitanju #booklover #knjigoljubac #kultura #svest #nacionalizam #rasizam #surovost #bombardovanje #sklonište #kradljivicaknjiga #markuszusak #laguna

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *