knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Kirka – Madlin Miler

Kirka – Madlin MilerMislila sam, pre nego što sam počela da čitam Kirku, bila sam ubeđena ustvari, da Bogovi žive “bogovski”. Bez briga, bez nervoze, bez spletki, bez intriga, podvala, besa, osvete I sličnih grozomornih stvari….

Međutim, vidim da se i u tom božanskom svetu kriju razne zamke.

Svi mi već znamo o Bogovima mnoge priče, i mnogo je poznatih činjenica ispričano u knjizi Kirka.

Ja sam, na primer, naučila da nekad kazna u obliku “izolacije”  i nije prava kazna za onog ko zna da voli i ceni sebe i svoje društvo. Kirka je upravo pokazala da se u svemu može pronaći draž ukoliko umeš da savladaš samog sebe.

Obzirom na to, da Kirku ne treba posebno preporučivati i o njoj nadugo i naširoko pisati, u nastavku ću ispisati citate koji su mi najviše privukli pažnju.

Uživajte makar koliko sam ja!

ꟿ  Bila je krhke građe ali lukava, uma nalik na oštrozubu jegulju. Videla je koja staza, za nekoga poput   nje, vodi do moći.

ꟿ „Hoćeš li da mi kažeš kakvi su smrtnici?“     Bilo je to detinje pitanje, ali on svečano klimnu glavom. „Ne postoji jedan jedinstven odgovor. Svaki je drugačiji. Jedino što im je zajedničko jeste smrt. Znaš li tu reč?“- reče Prometej

ꟿ „Prometej je bio bog proroštva”.

ꟿ Počela sam da shvatam šta je strah. Od čega li se to jedan bog može uplašiti? A znala sam i odgovor.  Od moći veće od sopstvene.

ꟿ Možeš naučiti otrovnicu da ti jede iz ruke, ali joj ne možeš oduzeti ljubav prema ujedanju.

ꟿ„Zbog čega se vodila borba?“ „Čekaj da vidim mogu li da se setim celog spiska.“ Nabrajao je na prste. „Zbog osvete. Požude. Gordosti. Pohlepe. Moći. Šta sam ono zaboravio? Aha, sujetu i povređen ponos.“

ꟿ „Jesi li uvek tako sumnjičav?“  „Šta da ti kažem?“ On raširi ruke. „Svet je gadno mesto. Mora se živeti u njemu.“

ꟿ Dedal mi je jednom rekao: “Čak i najbolje gvožđe postane krto ako ga previše udaraš”.

#knjiga #book #booklover #bookbloger #preporukezačitanje #knjigoljubac #živimsvojsan #ilivemydream #kirka #bogovi #boginje #apolon #persefona #dedal #minotaur #zevs #posejdon #prometej #nimfe #besmrtni #beskrajni #beskonačni #čini #vrači #čari #veštica #brod #barka #laguna #lagunaknjige

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *