knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Iskustvo i znanje – Dr Kenan Crnkić

Iskustvo i znanje – Dr Kenan CrnkićUdarac od milion dolara

Jedan veliki biznismen, nakon što je ugovorio najveći posao u istoriji svog preduzeća, suočio se sa iznenadnim i naizgled nerešivim problemom. Naime, komletna proizvodnja, bez ikakvog upozorenja, jednostavno je prestala, i to na delu koji uvezuje skupocene mašine. To je dovelo do momentalnog prekida kompletne proizvodnje njegovog osnovnog proizvoda za koji je već imao potpisanu i unapred plaćenu veliku narudžbinu.

Pozvani su redom stručnjaci raznih profila koji su mahom nakon izvršenih detaljnih pregleda radeći sa čitavim timovima, samo slegali ramenima ne znajući niti šta je, a kamoli kako da se to popravi. Zbog ogromnih penala koji su pretili, ali i višemilionsk e zarade, kod biznismena je zavladala ogromna panika.

Njegovi ključni inženjeri, ali i on sam, od samog početka znali su ko je daleko najbolji stručnjak u toj oblasti, ali ga nisu pozivali z najući da je izrazito skup i tražen. Na kraju, nakon bezbroj neuspešnih pokušaja svih ostalih ipak su ga kontaktirali i pristali na njegove uslove, a to je isplata od jednog miliona za efikasno otklanjanje kvarova i ponovno osposobljavanje celokupne proizvodnje.

Kada je konsultant došao u pogone preduzeća, smireno je slušao inženjere, razgovarao sa radnicima pokušavajući povezati kada je i kako to sve nastalo. Nakon samo jednog sata, izvadio je iz svoje torbe mali čekić, stao je na mesto koje je pre toga fokusirao i izveo jedan udarac čekićem u tu tačku. Poput neke magije odjedanput je sve proradilo! Biznismen i svi njegovi radnici bili su oduševljeni, posebno ako se ima u vidu da suprethodni konsultanti kao jedino rešenje predlagali zamenu celokupnih proizvodnih mašina, što bi koštalo više stotina miliona dolara, a što bi dovelo do sigurnog bankrota preduzeća.

Konsultant je sutradan, kako je inicijalo dogovoreno , ispostavio račun od jednog miliona dolara za svoje usluge.

Kako to obično biva kod ljudi, nakon što se reše velikih boli ili problema, počinju preispitivati jesu li baš morali toliko platiti? Mnogi su govorili:“Milion dolara za jedan udarac čekićem – pa to je nečuveno. Maksimalna cena udarca čekićem može biti nekoliko dolara! Kako ćemo to uopšte pravdati?“

Imajući to u vidu, biznismen je tražio da se uključi njegova finansijska služba koja je vratila fakturu konsultantu zahtevajući da precizira cenu kroz aktivnosti koje je preduzeo.

Istog dana dobili su novu fakturu od konsultanta na kojoj je pisalo:

  • Udarac čekićem = 1 dolar
  • Znati gde treba udariti = 999.999 dolara

Kada je dobio fakturu, biznismen se samo nasmejao i sa zadovoljstvom izvršio traženu uplatu.

#mudrost #narodnaverovanja #stručnjak #amater #konsultacije #kvar #skeptičan #nepoverljiv #skupo #jeftino #ekspert #ceniti #platiti #ljudi #procena #rešenje #problem #kenancrnkić #nadživetiživot #preporukezačitanje #knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *