knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Hiljadu čudesnih sunaca – Haleid Hoseini

Hiljadu čudesnih sunaca – Haleid HoseiniMislim da bi drugo ime za ovu knjigu moglo biti Kajanje

Mnogo mi je strašna pomisao na to da u Avganistanu ljudi stvarno žive ovako kako se opisuje u knjigama čija je tema upravo život tamo.

Žene i devojčice se kažnjavaju zato što su se uopšte i rodile. One su robinje, mučenice, vreće za udarce oholih i užasnih muževa, očeva i braće kojima se može tako. One ne smeju da se školuju, nemaju apsolutno nikakva prava. Samo obaveze. Prodaju ih, poklanjaju….užas.

Mislim….većini se ova knjiga veoma dopala. U mom oku i duši je ova knjiga opisala najstrašniji pakao u životu dve devojčice a potom i supruge i majke.

Marijam nije imala sreće. Bila je vanbračno dete. Otac je dolazio da je vidi, bio je bogat, ali ona nije znala da je se stidi. Otišla je da ga pronađe, ali ju je on odbio…a potom je udao za čoveka svojih godina.

Lejla je devojčica koja je imala koliko-toliko lepo detinjstvo, zaljubila se u svog druga, bila intimna sa njim i ostala trudna…. Tarik se tog dana odselio, roditelji su joj poginuli a ona…..nju je uzeo Rašid, Marijamin suprug.

Njih dve su se sprijateljile i zajedno lakše preživljavale batine, maltretiranja i teror svog supruga….

Iza kiše dođe duga… Jeste, došla je i Lejli….napokon je osetila snagu i moć ljubavi.

A Marijam….nakon smrti joj je stiglo izvinjenje od oca…nikada ga neće pročitati, a ne bi mu mogla oprostiti sve i da ga je dočekala za života.

Knjiga me naterala da se zapitam šta i koliko treba trpeti, opraštati, oćutati, poštovati…

A vas?

#kajanje #pokajanje #trpeti #nasiljenadženama #porodičnonasilje #vršnjačkonasilje #rat #borba #bitka #nadmoć #nasilnik #muž #suprug #burka #hidžab #žena #majka #oprostiti #odbačen #prijateljstvo #rivali #suparnici #dom #sirotište #hiljadučudesnihsunaca #haleidhoseini #laguna #preporukezačitanje #knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *