knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Grčko blago – Irving Stoun

Grčko blago – Irving StounSofija je devojčica, ima samo 17 godina.

Roditelji su bili prinuđeni da rasprodaju imovinu kako bi vratili dugove. Bili su preplašeni kako će je udati, jer ako nema miraza – nema ni prosca.

Prijatelja Monaha, Sofijinog rođaka Vimposa, Henri moli da zaprose Sofiju iako je mlađa oko 30ak godina od njega. Znajući da je prosac Henri bogat, i da ne mari za miraz, a da je sudbina devojke u to doba bila ugovoren brak, ona se sprema da izađe da ga napokon upozna.

“Brak je najdivnija od svih ustanova ako je zasnovan na poštovanju, ljubavi i vrlinama. Brak je najteže ropstvo ako je zasnovan na materijalnim interesima ili seksualnoj privlačnosti.”

Nakon upoznavanja Sofiju udaju za Henrija Šlimana i tu počinje njihova priča.

Na samom početku došlo je do par nesporazuma ali su uspeli da reše i prebrode tu krizu.

Henri je uz detaljan plan i pripreme, rešio, da svoje bogatstvo utroši na iskopavanje Homerove Troje.

Iskopavanje je imalo svojih teških trenutaka ali kako su se više uigravali, tako su i počeli da napreduju.

O svakoj iskopanoj stvari, pa i najmanjoj sitnici vodili su dnevnik gde su detaljno sve opisivali.

Knjiga nas vodi kroz arheološka nalazišta Troje i Mikene veoma detaljno pišući o svakoj dobroj ali i lošoj odluci, o greškama, uspesima…

O braku Sofije i Henrija, o nesuglasicama, o neusklađenim težnjama u nekim trenutcima, o brizi, ljubavi, pažnji, razlici u godinama….

O prijateljstvu.

O poverenju…

Na mene je knjiga ostavila dobar utisak, mada sam imala neke zamerke na račun pojedinih Sofijinih težnji.

Milica mi je rekla da je negde pročitala da ipak Sofija nije odsustvovala od kuće i dece toliko koliko je u knjizi opisano. Pa je onda još neko od društva iz #dugoročnibuddyreads rekao da je verovatno pisac hteo da napravi neki kontrast.

#troja#arheologija#arheolog#brak#razumevanje#tolerancija#razlikaugodinama#školovanje#poverenje#teškiuslovirada#arheološkonalazište#bogovi#grčkamitologija#grčkoblago#vulkanknjige#preporukezačitanje#dugoročnibuddyreads#knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *