knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Francuska dadilja – Bjanka Picorno

Francuska dadilja – Bjanka PicornoUz ekipu #dugoročnibuddyread sam čitala knjigu Francuska dadilja, u okviru teme ponovo ispričana priča. U ovom slučaju reč je o knjizi Džejn Ejr.

Knjiga Francuska dadilja je pisana iz potpuno drugog ugla, iz ugla malene Adele i njenog života koji se u jednom delu isprepletao sa životom Džejn Ejr.

Sofija je devojčica iz radničke porodice. Nakon očeve smrti, ostaje sama sa majkom. Majka se razbolela i nedugo potom preminula. Malena Sofija je pomagala majci koliko god je bila u mogućnosti, kako bi preživele još jedan strašan i leden dan. Pred samu smrt, majka je ugovorila posao da šije za malu svotu novca, jednom čoveku spavaćice. Kada se nije pojavio u dogovoreno vreme, Sofija je pregledala korpu u kojoj je majka spremala za dostavu sašiveno, i pronašla papirić na kom je pisala adresa naručioca.

Otrčala je po snegu da isporuči spavaćice i tu se Sofijin život iz korena menja.

Naručilac je bila poznata balerina, koja je bila protivnik ropstva. Tražila je da “kupi” Tusona, malenog crnca, da bude njena čokoladna bombonica, ali je potom odlučila i da Sofiju uzme sa ulice, spasi je sirotišta i načini je svojim kamenčićem.

Sofija se nakon susreta sa Tusijem bila zapanjena, jer do sada nije imala prilike da sretne tamnoputog dečaka.

“Ali Sofiju nije toliko zapanjila njegova odeća, koliko boja njegove kože, koja je bila tamnobraon, skoro crna. Devojčica je s oklevanjem ispružila prst da mu dodirne obraz, osetila je da je topao i mek i videla da joj na jagodici nije ostao trag boje.”

“Iz tvog čuđenja mogu da zaključim da nikada pre nisi videla crnca”, rekao je dečak i nasmejao se kao da ga to zabavlja.

“𝑂𝑑𝑠𝑢𝑠𝑡𝑣𝑜 𝑠𝑙𝑜𝑏𝑜𝑑𝑒 𝑛𝑎𝑗𝑔𝑜𝑟𝑎𝑗𝑒 𝑜𝑑 𝑠𝑣𝑖ℎ 𝑛𝑒𝑠𝑟𝑒ć𝑎.“

Tusi i Sofija su pohađali školu građanina Markiza. Škola je bila potpuno neobična. Sofija je tražila objašnjenje o kom se predmetu radilo tog dana. Odgovor je bio “𝗜𝗺𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗱𝗺𝗲𝘁𝗮 𝗻𝗶𝗷𝗲 𝘃𝗮ž𝗻𝗼. 𝗡𝗶𝘁𝗶 𝗸𝗼 𝗸𝗼𝗴𝗮 𝗽𝗼𝗱𝘂č𝗮𝘃𝗮. 𝗭𝗻𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗷𝗲 𝗺𝗲đ𝘂𝘀𝗼𝗯𝗻𝗮 𝗿𝗮𝘇𝗺𝗲𝗻𝗮.”

Život u kući prima balerine je bio nestvaran i bajkovit sve dok je gdin Edvard Ročester nije kukavički napustio i pobegao u zamak Tornfild, bežeći da se ne sazna istina o njemu, a pritom nanevši veliku štetu Selin.

Nakon ovog dela moći ćete da prodrete u svet Tornfild hola i da otkrijete sve tajne koje su se nalazile svuda oko Džejn Ejr, a koje su nam ostale nepoznanica.

Rekla bih još samo, da je tema ove knjige 𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼č𝗶𝗻𝘀𝘁𝘃𝗼. Ko iz čista srca pruži pomoć onome kome je potrebna, Bog ga čuva, čak i kad svi na njega zaborave.

Uživajte u čitanju.

Izdavačka kuća Odiseja Izdavačka Kuća

#preporukezačitanje#knjigoljubac#francuskadadilja#ropstvo#ljubav#rodnaravnopravnost#stalež#brak#tajna#monogamija#bigamija#laž#prevara#dobročinstvo#prijatelji#siromah#dadilja#anđeočuvar#džejnejr#bronte#odiseja

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *