knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Devojka sa plantaže čaja – Dženet Meklaud Troter

Devojka sa plantaže čaja – Dženet Meklaud TroterNačin na koji sam ja doživela ovu knjigu verovatno nije nalik većini.Devojčica iz skromne seoske porodice. Trinaest godina. Roditelji žele samo najbolje za nju. Upisuju je u željenu školu. Ona se useli u internati i tu postaje, za nju, veoma mučno…gotovo pakleno. Zove se Adela.

U tom internatu su devojčice različitih materijalnih statusa. Predvodnica je najimućnija devojčica. Opis te devojčice bi mogao biti sledeći: najimućnija, najrazmaženija, nasilnica, provokatorka bez granica. To je sve što ona poseduje i čime je sebi obezbedila tron u internatu. Glavna junakjinja joj se nije dopala. Pa nije birala sredstva i načine da je ponizi i maltretira. Nije postojao niko ko bi Adelu zaštitio od svakodnevnog vršnjačkog nasilja koje je trpela.Adela nije bila labilna kao ličnost, pa nije sebi naudila, već je pobegla iz internata kući. Malo su roditelji bili ljuti ali su shvatili problem u kom se Adela našla i odlučili zajedno sa svojim prijateljima da je pošalju u veoma dobar internat koji se bazira na glumi, a Adela baš to i želi.

Pohađajući školu u kojoj je okruženje i atmosfera bila normalna, Adela se bavila školom, sobom i svemu što dolazi uz godine koje je imala.Naravno, stavila bih akcenat na surovost pojedinaca. Vršnjačko nasilje ostavi trajne posledice na pojedinu decu ako se roditelji ne trude da dete oslobode strahova i trauma koje su preživeli. Deca, pa može se reći i za samu Adelu, srljaju često u nepromišljene postupke, želeći da sebi daju potvrdu da su vredni. A potom tek slede veće gluposti.

Ne bih previše pisala o samoj radnji knjige, ostavila bih vam da se sami upoznate sa sadržajem ako sam vas zainteresovala.

Knjiga Devojka sa plantaže čaja, Autor Dženet Meklaud Troter, Izdavačka kuća Laguna

#knjiga#book#preporukezačitanje#čaj#vršnjačkonasilje#seoskodomaćinstvo#plantaža#radnik#internat#škola#gluma #bežanje#vršnjaci#drugarice#surovost#nevaspitanje#strah#devojkasaplantažečaja#knjigoljubac#laguna#roditelji

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *