knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Crveni adresar – Sofija Lundberg

Crveni adresar – Sofija LundbergKoliko zabluda o svom telu i licu može da ima jedna sasvim obična žena?

Dosi je sada već starica koja je na samom kraju svog životnog puta. Svesna je da godine sa sobom nose period u kom zaboraviš mnoge situacije ali i osobe. Zato je odlučila da piše sve što je doživela  svoj crveni adresar.

Njen jedini blizak rod je njena rođaka sa kojom se redovno vidi putem Skajpa. Za nju priprema svoj crveni adresar, da bi bar ona osetila ono što je Doris osećala kada je bila u Parizu, kada je volela, kada je plakala….

Dok je bila mala, majka je poslala da radi kao spremačica u jednoj kući. Dosi se svojom madam odselila u Pariz a tamo je, dok se šetala, video modni kreator za kog je uskoro počela da radi…. I tako se dosin život od totalnog haosa pretvorio u savršenstvo koje je donelo lepe haljine, negovanu kosu i crveni ruž na usnama.

A ovo su citati koji su na mene ostavili jak utisak:

“Kažu da ludilo i kreativnost idu ruku pod ruku. I da su oni najkreativniji takođe i najbliži melanholiji, potištenosti i opsesivnim neurozama.”

„Želim ti da imaš svega dovoljno“, prošaputala mi je na uvo. „Dovoljno sunca da ti obasja dane, dovoljno kiše da bi umela da ceniš sunce, dovoljno radosti da ti okrepi dušu, dovoljno bola da bi umela da ceniš sitne životne radosti, i dovoljno susreta da bi tu i tamo mogla da preboliš i poneki rastanak.“

Izgled je bio jedino što sam imala. Za njega sam žrtvovala sve. Držala sam dijete. Utezala telo u tesne korsete i pojase. Uveče stavljala domaće maske za negu kože od meda i mleka na lice. Mazala noge konjskim balzamom koji bi trebalo da poboljša cirkulaciju. Nikada zadovoljna, uvek u potrazi za još lepote.    Sasvim nepotrebno.    Jer bila sam lepa. Oči su mi bile krupne, bez oklembešenih kapaka. Na obrazima sam imala ujednačen i fin ton, to je bilo pre nego što su sunčevi zraci prodrli do njih i uništili pigment.Koža mi je bila zategnuta oko vrata. Ali nijedan tretman na svetu nije mogao izmeniti način na koji sam posmatrala sebe. Nikada ne znamo šta imamo dok to ne izgubimo. Tek tada nam nedostaje.

“Niko nije savršen kao izgubljene ljubavi.“

#citati #preporukezačitanje #knjigoljubac #crveniadresar #sofijalundberj #laguna #starica #starost #bore #šminka #radost #pariz #šetnja #moda #visokamoda #modnikreator #modeling #objektiv #kosa #frizura #ljubav #razočaranje #polet #elan #prijateljstvo #život

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *