knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Brit Meri je bila tu – Fredrik Bakman

Brit Meri je bila tu – Fredrik Bakman

Ovo je priča o jednoj nadasve posebnoj, da ne kažem čudnoj ženi. Njeno ime je Brit Meri. Zanimljiva priča koja nas uči da svaki čovek, ma kakav on bio, nije takav tek tako, već da iza vidljivog oklopa sigurno skriva pravo lice. Takođe, Brit Meri nas uči da je svakom sreća naklonjena onoliko koliko je spreman da je prihvati.

Njen muž je otpočeo romansu sa drugom. Brit Meri smatra da je to strašno jer, ona je tom čoveku ceo svoj život podredila. Njemu i njegovoj deci iz prethodnog braka. On je bio zaposlen, imao je svoju  karijeru kojom se bavio a Brit Meri je bila domaćica opsednuta higijenom i svojim svakodnevnim ritualima.

Svakodnevno je glancala, čistila i prala sve oko sebe i to sodom bikarbonom jer, smatrala je da, ništa drugo ne može da opere tako kao soda.

Jedini izuzetak je bilo sredstvo za pranje prozora, koje je naravno prala svaki dan, čuveni Faksin. I moralo ga je biti uvek bar jedna boca u rezervi.

“Teško je reći kada ljubav procveta, jednog dana se samo probudite, a ona je u punom jeku. Isto je tako i kada vene, jednog dana je odjednom prekasno. Ljubav u tom pogledu ima mnogo toga zajedničkog sa balkonskim cvećem. Ponekad ne pomaže ni soda bikarbona.”

Odlučuje da započne novi život što za nju predstavlja neverovatnu nelagodu jer, Brit Meri je bila žena teške naravi, posve čudna okolini a i nije se družila sa ljudima…jer su iz njenog ugla viđenja svi bili čudni.

Prva odluka koju je donela u vezi sa novim životom jeste da nađe posao. Odlazi na biro za zapošljavanje, no, tamo ne nailazi na prijem i odgovor kakav je ona zamišljala. Tada službenica u birou nije znala da je Brit Meri precizna i veoma drži do dogovora (koje veoma često sama iskonstruiše). Nakon nekoliko dana svakodnevnog pozivanja službenice, Brit Meri dobija posao fudbalskog trenera u Varoši na određeno vreme (tek da bi se otarasila Brit Meri).

Kada se Brit Meri pojavi u Varoši shvata da je tu život, izgleda, odavno stao. Međutim, Brit Meri je odlučna i kreće u novi život na svoj način. Prva aktivnost je bila „naravno“ kupovina Faksina i sode bikarbone. A onda je počela da preuređuje i čisti sve što se u Omladinskom centru i oko njega  nalazilo.

Upoznala se sa decom koja treniraju bez ikakvog reda. A onda i među njima zavela red. Uvela kontrolu i pritegla disciplinu. Živela je kao podstanar, čak se i počela družiti sa gazdaricom stana. Upoznala je lokalnog policajca pa je sa njim i flertovala neko vreme. Kroz sve to je upoznala sebe na drugačiji način, jer su je novi ljudi i deca,kao i  novo okruženje upoznavali ispočetka, ne od kraja.

Brit Meri i sama uspeva da sebe upozna u drugačijem svetlu, opušteniju, srdačniju…shvata da ima dosta kvaliteta i uživa u svojim aktivnostima.

“Onaj kome je manje stalo uvek pobeđuje u ovom svetu.”

#žena #čudak #osobenjak #poseban #magija #vatromet #život #razvod #sreća #fudbal #omladina #trener #deca #brak #ljubav #simpatije #mudrost #prilagođavanje #opuštanje #posao #aktivnost #radost #jutro #cveće #vaza #ukras #tepih #kuća #veš #ručak #burma #auto #solarijum #laguna #preporukezačitanje #knjigoljubac #citatiknjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *