knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Biser koji je slomio školjku – Nadija Hašimi

Biser koji je slomio školjku – Nadija HašimiPrepuna sam utisaka.

Priča o Rahimi i Šakibi (Rahimina čukunbaba). Avganistanke, sa sudbinom koju, kako su im nametali uverenja, niko i ništa ne može da promeni. Međutim….

Rahima je devojčica, treća po redu u porodici gde su rođene sve devojčice. To je u Avganistanu prava katastrofa. Zato roditelji odlučuju da Rahimu pretvore u Rahima, što znači da će ona biti dečak neko vreme.

Avganistan pruža mogućnost da se deca ne školuju, prvenstveno ženska deca. Međutim, ako se devojčica preobrazi u dečaka onda može i škola, i da se igra sa vršnjacima, i da ide u prodavnicu… jednom rečju dečak može sve a devojčica postaje robinja čim se rodi. Užas….

Dok su devojčice rasle, jedini oslonac im je bila tetka Šejma, koja je strahovito nervirala svog zeta jer je dolazila i borila se da se devojčice obrazuju i da im objasni da iako su devojčice ne treba da se prepuste sudbini, već da budu jake i da se bore. Tetka im je stalno pričala o čukunbabi Šekibi i o tome kako je devojčica sa strahovitom sudbinom postala jaka žena, kasnije i majka iako za to nikada nije bilo izgleda.

Tetka savetuje Rahimu kako da se izbori za sebe: „Pamti odakle potičeš. Bibi Šakiba nije bajka. Ona je tvoja čukunbaba. Tvojim žilama teče njena krvi daje snagu tvom duhu. Uvek koračaj dignute glave. Ti si nečija, ne ničija čukununuka.“

U jednom trenutku dokolice otac odlučuje da uda  najstarije tri devojčice, jedna od njih je Rahima koja je bila stara 13 godina, a za njih će tražiti određen iznos, odnosno – prodaće ih.

To je bila strašna muka za svaku od njih. Udajom su bile rastavljene i znale su da se više nikada neće viđati.

U Avganistanu, kada se devojčica „proda“ muževljevoj porodici, ona više ne pripada roditeljskoj porodici. Žene maltretiraju i muževi, i svekrve ali i druge žene njihovih muževa. Tuku je i zlostavljaju na sve moguće načine i to je jednostavno tako.

Međutim, Rahima je bila sve osim Avganistanke koja će trpeti svakakve torture i pritiske. Rodila je mlada, sin joj je preminuo….ne preostaje joj ništa drugo nego da se izbori za sebe. Obrazovanje ju je odvelo put Kabula gde je upoznala žene koje su vodile sigurnu kuću…

„Upamti, Alah je rekao: „Pokreni se da te mogu blagosloviti.“

„Ali ponekad valjda i moraš da kršiš pravila. Ponekad moraš da se kockaš ako nešto dovoljno vatreno želiš.“

Uživajte u čitanju.

#knjiga #preporukezačitanje #knjigoljubac #upornost #snaga #moć #rodnaravnopravnost #neravnopravnost #ravnopravnostpolova #snaga #jačina #porodica #laguna

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *