knjigoljubac.com Psihološki kutak Anksioznost – Branislava Damjanov Duluž dipl.psiholog RE&KBT savetnik

Anksioznost – Branislava Damjanov Duluž dipl.psiholog RE&KBT savetnikAnksioznost je reč koju sve češće čujemo.

Razmislite koliko puta ste tokom svakodnevnih razgovora čuli da neko spominje kako je “anksiozan”. Ipak, nismo sigurni šta to zaista znači.

Biti anksiozan znači brinuti. Brinuti i onda kada nema racionalnih razloga za to. Mnogo brinuti. Brinuti do te mere da nam to predstavlja opterećenje, narušava kvalitet života, remeti motivaciju koja postaje neadekvatna, mentalno nas blokira, stvara neke telesne simptome kao što su brzo lupanje srca, znojenje dlanova, nesvestica, zamućen vid, trnjenje udova… 


Zašto brinemo? Brinemo zbog nekih događaja koji su se desili u prošlosti ili onih koji trebaju da se dogode u buducnosti. Zaboravljamo tada da ne živimo ni u prošlosti,  niti u budućnosti, već u sadašnjosti. Više ne uživamo u sadašnjosti.

Ova briga ne mora da bude o svim aspektima života. Nekada više brinemo za zdravlje ( zdravstvena anksioznost), nekada konstantno brinemo šta ce drugi reći ili misliti o nama, kakav ćemo utisak ostaviti na druge, strahujemo da će uvideti da nismo dovoljno zanimljivi, pametni, kompetentni… (socijalna anksioznost). Grče nam se mišići od konstantne napetosti. Uznemireni smo. Ponekad nam je teško i da odemo na neko društveno okupljanje. Ne zato što je to okupljanje strašno, već zato što mi o tom okupljanju ili ljudima koje tamo očekujemo imamo neko mišljenje. To mišljenje nas uznemiri.

U osnovi anksioznosti je strah. Strah je nezdravo osećanje koje možemo zameniti zdravim osećanjem tako što ćemo pronaći svoja iracionalna uverenja i zameniti ih adekvatnim racionalnim uverenjima.

Branislava Damjanov Duluž, diplomirani psiholog, RE&KBT savetnik ,
kontakt e mail branislavadamjanov@yahoo.com

#anksioznost #strah #uverenja #osećanja #bol #briga #tuga #preporukezačitanje #knjigoljubac #živimsvojsan #ilivemydream #psiholog #savetnik #branislavadamjanovduluž #psihoterapija #psihoanaliza

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *