knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Ani Erno – Mesto pod suncem

Ani Erno – Mesto pod suncemOvo je moj prvi susret sa Ani Erno. Sada, nakon ove knjige, moj utisak je da Ani piše pitko i lagano, ne zamarajuće i potpuno razumljivo.

Knjiga Mesto pod suncem je maleni zalogaj. Ima stotinak stranica u kojima je sažet ceo jedan život Aninog oca.

Sve u svemu, kada se sve sabere i oduzme, ovaj život sumiramo onda kada neko od voljenih ljudi napušta ovaj svet. No, dobro je i tada napraviti jednu životnu retrospektivu.

Knjiga Mesto pod sunce nam pripoveda o borbi roditelja, da u surovo vreme, u vreme rata, nemaštine i bede, deca što manje osete sve nedaće. Anini roditelji su se borili protiv nemilosrdnih okolnosti tako što su radili neprekidno. Radili da Ani bude zdrava, sita, bezbedna i školovana. Školovana da se ne bi mučila kad odraste, već da može pristojnije da živi.

Život je tekao tako do samog očevog kraja. Tada je Ani već bila “redovni” profesor književnosti, udata, ostvarena kao majka. Ali tek tada je cela žrtva njenih roditelja, u njenom shvatanju, dobila težinu.

Tada su slike iz detinjstva oživele i poređale se onako kako treba.

” OPSEDNUTOST”: Šta će misliti o nama?” (susedi, mušterije, ceo svet).

PRAVILO: kritički pogled drugih, uvek osujeti ljubaznošću, odsustvom stava, pomna pažnja za ćudi onih od kojih preti opasnost.”

Autor Ani Erno

Knjiga Mesto pod suncem

Izdavač Prosveta

#preporukezačitanje#porordičnostablo#ljubav#roditelji#porodičnevrednosti#otac#majka#vaspitanje#odrsatanje#detinjstvo#glad#beda#siromaštvo#borba#posao#književnost#profesor#student#smrt#anierno#prosveta#preporukezačitanje#knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *