knjigoljubac.com Preporuka za čitanje Jedanaest minuta – Paulo Koeljo

Jedanaest minuta – Paulo KoeljoMarija je devojka čiji roditelji žive skromno. Radi u krojačkoj radnjici u svom selu za minimalnu platu. Uspeva da skupi nešto novca i odlazi na letovanje. Tamo upoznaje biznismena koji joj nudi da sa njim obiđe neke svetske destinacije i da zaradi veliku svotu novca.

Lakomisleno verujući da je biznismen iskren u svojim namerama, Marija polazi sa njim uz želju da zaradi dovoljno novca da može da kupi imanje i krojačku radnju svojim roditeljima. Ubrzo shvata da je bila naivna i da je postala samo „roba“ . U toj klopci našla se u svetu prostitucije. Nije znala šta je snašlo.

Prisećala se svog detinjstva i kako je bila zaljubljena u jednog dečaka koji je išao u školu istim putem kao ona. Sećala se koliko je bila zaljubljena.

Nasuprot tome sada je spoznala da je seksualno zadovoljstvo samo svrha, samo po sebi. Samim tim je još više bila ubeđena da za nju na ovom svetu nema ljubavi.

Mislila je u sebi :“Uviđam da oni koji su dotakli moju dušu nisu uspeli da probude moje telo, a oni koji su doticali moje telo nisu uspevali da dosegnu do moje duše.”

Sve do trenutka kada upoznaje zgodnog mladog slikara.

Blizina tog čoveka bila je vrlo opasna. Osetila je njegov miris – i dopao joj se; osetila je njegov dodir i dopao joj se, i shvatila je da ga je čekala – to joj se nije dopalo.

“Potrebna si mi, Marija. Ti imaš svetlost, iako odbijaš da mi poveruješ jer misliš da samo pokušavam da te zavedem svojom pričom. Nemoj me pitati: „Zašto baš ja? Šta je to u meni posebno?“ Nemaš ti ničeg posebnog, ničeg što bih umeo sebi da objasnim. Međutim,  u tome i jeste tajna života, ne uspevam ni o čemu drugom da mislim.”

Mislila je:”Ja sam dve žene: jedna koja želi da ima svu sreću ovog sveta, strast, avanture koje život može da ponudi. Druga želi da bude robinja rutine, porodičnog života, stvari koje mogu biti planirane i ispunjene. Domaćica sam i prostitutka, obe žive u istom telu, boreći se jedna protiv druge.”

Koeljo u ovom romanu pokušava da nam dočara kako dvoje mladih, razočaranih u ljubav polako otkrivaju svrhu ljubavi pa i samog seksualnog čina sa osobom koju voliš.

#citati #booklover #mudrost #book #misli #bookworm #sreca #reading #bookish #bibliophil  #citatiosreci #srbija #bookblogger #love #booklovers #reader #bookreview #inspiracija #radost #motivacionicitati #citatizasvakoga #laguna #paulokoeljo #jedanaestminuta #mudrost #iskustvo #readingtime #preporukezačitanje #knjigoljubac

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *